fredag den 27. februar 2015
Tharuer
Babyer
Det er en kæmpeoplevelse at se to bittesmå baby-elefanter tumle omkring og undersøge verden. På centeret var der helt små, lidt store og voksne elefanter. Det var så rørende at se alle elefanterne.
Hver af de voksne elefanter var lænket fast til en pæl under et stort halvtag. Nogle af de største unger var også lænkede, mens de små nuttede babyer var frie.
Sært nok med de lænker, for det her skilt sagde jo også noget om intentionerne om ikke at lænke dyrene.
De to babyelefanter løb hen til hinanden og legede lidt. Senere løb de helt udenfor hegnet og hen til publikum. Vi måtte flytte os for dem, for hvem vil trædes på af små elefantfødder?
Ja, de var overnuttede. Sære hårde at røre ved. Stive børster og små uudviklede snabler. De forsøgte at samle sten op med både snabelfinger og med forpote (?), men de kunne ikke.
De samlede helt en masse mennesker om sig, for alle var helt vilde med de små babyer. Det var vi også, men samtidig var vi også lidt kede af at se de store mødre stå lænkede og virre sært rytmisk med hovederne.
Når elefanterne er et par år gamle skal de lære at arbejde. Her er en liste over de kommandoer, som de lærer at forstå på centeret. Vi så også, at hvert dyr lagde sig ned, lige inden de fik mad. Det må de jo have lært.
For at komme over til elefantcenteret måtte vi forcere en bro. Den var lavet af bambusstænger og sække fyldt med sand lagt oven på et stativ. Når man gik over broen, gyngede hele konstruktionen. Det var udfordrende for en med vandskræk (jeg nævner ingen navne her). Der hvor floden strømmede stærkest, måtte jeg virkelig holde godt fast i bambussen. Jeg blev jo ganske fimmel. Vi var ovre broen fire gange i dag.
Når man lige er kommet over broen, skal man over en større mark med disse høje træer. Ret flotte.
Her er vores hestevogn med en hest, som ser meget træt ud. Heldigvis så den ikke så forpint og mat ud, som nogle af de dyr, jeg så i Egypten i efteråret. Jeg klamrede mig til vognen. Da vi fotograferede denne vogn:
kom ejeren løbende: "Ville vi ud at køre?". Næh, det ville vi nu ikke, vi synes bare, at vognen var fin.
Itsi bitsi
Ja, det var Cannabis sativa. Men en meget lav type af slagsen. Planterne groede tæt i rabatten ved siden af hegnet ind til marken. Langs hele vejen. Dog var de ikke særlig høje. Kun knapt 15 cm i højden.
onsdag den 25. februar 2015
Skytsengle
Her på kontoret har vi også en engel. Den er af træ og hænger i vinduet.
Måske er det ikke englenes skyld, men vi føler begge, at denne tur har været fyldt med velvilje, venlighed, dejlige mennesker, dybe samtaler, gode oplevelser og masser af grin. Ikke mindst, så har vi fået styrket vores venskab. Undertiden har det været helt latterligt, således at vi næsten kunne læse hinandens tanker eller sagde det samme næsten i munden på hinanden.
mandag den 23. februar 2015
Hansapur landsby
Tough road
Det er langt lettere at blive transporteret i Århus Sporveje, end det er at køre i off-roader til landsbyen i 1400 meters højde. Jeepen har plads til to på forsædet og et uendeligt antal på bagsædet. Aldrig har jeg set så meget bagage inde i en så lille bil. Jeg sad yderst ved døren, som ikke kunne lukke helt. Hele vejen måtte jeg holde hovedet helt nede ved brystet, for når bilen hoppede, så lettede jeg fra sædet og bankede hovedet op i loftet. Det var jo en bil i Nepali-størrelse ikke til danske størrelser. Vejen var ufattelig ujævn og hullet. På et tidspunkt måtte vi alle stige ud. Bilen kunne ikke trække op af en stejl bakke. Han havde vist ikke sat alle fire hjul til at trække. Så måtte han ud og skrue på dem, før han kunne komme op af bakken, som nok havde en stigning på cirka 75%. Landsbyen lå 20 km væk, og det tog os lidt over to timer at nå frem. Vi havde også en pause på en lille cafe.Susanne sidder klar til at køre. Her ses tydeligt, hvor pakket bilen var. Bemærk de to store kål under sæderne.
Her ses Dinesh med Advesh foran den lille café, som vi besøgte på vejen ud. Vi fik et hårdkogt æg, et oliekogt sødt brød, en samosa, te og vand til morgenmad.
Skolen
Og så kunne det ellers være, at der blev uddelt blomsterkranse og hilst "Namaste" på os. Sikke en velkomst. Og som om det ikke var nok, så stod alle eleverne linet op langs begge sider op ad trappen (en rigtig trappe denne gang - dog kun med 20 trin).
Efterhånden som vi gik op ad trappen hilste hver enkelt elev på os og gav os en blomst i hånden. "Namaste, welcome", sagde de. Og vi svarede selvfølgelig smilende tilbage.
Velkomst fra kvinderne
Musik, dans og sang
torsdag den 19. februar 2015
Hverdag
Så går vi hver til sit bagefter. Jeg er som regel hjemme mellem 18.30 og 19. Så går jeg ovenpå og får en kop te eller kaffe. Mellem halv otte og ni får vi aftensmad. Det samme som om morgenen - næsten - bortset fra, at vi spiser chappatti til. Inden halv ti er jeg igen på mit værelse, så læser jeg eller hører eller ser en podcast på computeren. Inden klokken er elleve, sover jeg.
onsdag den 18. februar 2015
Landsbybesøg
Så nu drager vi igen på eventyr "Susanne og Sonja på nye eventyr".
tirsdag den 17. februar 2015
108 lingammer
Mælk eller vand hældes ned over Shivas lingam. Måske bliver den rørt lidt ved, måske bliver den gnedet. Hurtigt videre! Der er 108 af dem, som skal have hver sin tur.
Maha Shivaratri er en så hellig dag , at vi har fri fra kontoret. Vi aftalte, at vi skulle til tempelet klokken otte, så jeg stod op før syv for at være klar. Klokken lidt over ti tog vi afsted.Fordi vi kom så sent til templet, var der fyldt med mennesker. Køen slangede sig ud og ind rundt om hele bygningen.
Her ses køen omkring det allerhelligste.
Her en af helligdommene. Jeg fik desværre ikke navnet på den.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPjnHpBi4rd87Dbh1UzQV8j_GusCw5WYEjib4YH3rIWvODQnqtraZXV9X8BMn2niCMU-JrP0eUr8lLG9VvSLVpf1u3l9w56Y359GVy1gOO8VTJtykdmiRRjzveYJbO8saeIQJO5sjqmnxm/s1600/IMAG1513.jpg)
Der var et bord, hvor man fik "tikka" formedelst et par rupeer. En knægt på cirka10 år dyppede gravalvorligt sin finger i hvid farve og plantede den i panden på folk, så de fik en perfekt rund "tikka".
Der var også et rum, hvor der foregik mere indviklede ritualer med hellig ild og mange deltagere.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjk3PmI5riRwBgSbL6UFkDJvMHZCZtH_v78bdE0gzBtiguwiY781Y7KmjmbllI4x3N6K6rcg5c_JFPWWDJRS04wafi34BiLEgCFPx97KSQun5aAX_CrYLEwyeh2q16-F-22b3Nuy1nzRYmy/s1600/IMAG1521.jpg)
Rundt om selve templet stod hundreder af mennesker i kø. De ville ind i "kernen" , hvor den store Shiva lingam var.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgfRp9Yv_zznEcd06XLJ4R2yGanPe8JhGj13Rm4ZGEfnH8LPjlbvN_-zRwIDfLqtc4-q9844S-qWg-lsLOlzdtVrWkOdmGe3_camG4LckvxW0hZnCWaJJn-8qH6il-ij1RWC2ekEm857iwi/s1600/IMAG1518.jpg)
Udover de allerede nævnte ting (mælk, blomster etc.) fik de også en drue, et æblestykke, eller ris i ny og næ. Under hver lingam var der en rende, så væskerne kunne løbe ud. Jeg gik hele turen med familien. Anna, som var forrest, styrede vandet, Achyut hældte mælk, Samita, Asmita og Sharada dryssede med blomster og hilste ærbødigt på hver enkelt lingam. Ram og jeg gik bare med dem rundt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjLYX-aK2qCxq8BG2K2WjUYv25gXnFmEkxuLX8yICYdvx2qm9Qjw9q6ejOhR3PsFAMI-CoApTF9wKw4vr2h6e2-76n-z6_aS5_T65tAfEJpFjFp8qpzZy9tx87rtu4WW9O13_02FvpD70f/s1600/IMAG1525.jpg)
Højttalere spillede sang og musik om Shiva. Det lød præcist som filmmusik, men Ram sagde, at det var religiøse sange.
På vejen op til templet sad sadhuer\hellige mænd ved hver sit klæde. På klædet lå rå riskorn og mønter og sedler. Jeg så flere kvinder gå ned langs rækkerne og give en kvart håndfuld ris til hvert klæde. Der sad ikke folk hvert sted, mange havde bare lagt et stykke stof, og så var de selv et andet sted.
Nogle af dem råbte efter mig "giv mig 1000 rupees".
På et stort klæde lå en masse pengesedler til tørre. De var blevet indsamlet fra alle lingammerne.
Vi var hjemme igen klokken13.30, og så skulle vi til at lave mad.
Ram og jeg var de eneste, som ikke gned en eneste Shiva lingam.
Lydmanden
I de sæbeoperaer, som bliver vist klokken otte på tv, har lydmanden travlt. Bag den dillettantiske dialog kører et par trommer i baggrunden. Hver gang en sætning bliver udtalt, skærer skuespillerne ansigt. Det giver lydmanden tid til at sætte lyd på. Det er altid "sjove" lyde, så publikum ikke er i tvivl om, hvilken reaktion de skal komme med. Den tykke mand, den sjove skolelærer, den geskæftige gamle dame (som i virkeligheden er en ung kvinde med Elsa Gress-briller, skærebrænderstemme, sminket 30 år ældre), er alle faste karakterer.
Biler dytter, egern falder, fjeder sproinger, ringeklokke ringer, piske knalder, Stor pisk, klokke klinger, tynde lyde, spejl splintrer, spanskrør i luften, dythorn, hestelyd, gråd og mange andre lyde. Fælles er at de kan udtrykkes digitalt.
søndag den 15. februar 2015
Fulbari Center
Nu er der allerede en kontorbygning med handicapvenlig adgang, en kostald, en lille lagerbygning, biogasanlæg, og der er blevet bygget en struktur til tomatplanter. Derudover har de plantet mange forskellige træer både til foder til køerne, men også mangotræer, guavatræer, papayatræer, citrontræer og appelsintræer.
Og her er verdens mest bemøgede trillebør (til far).
Her er skelettet til det hus, hvor tomaterne skal dyrkes. Det er ikke et drivhus, for det bliver kun dækket med plastik (?).